Hükümetlerin Neden Her Zamankiden Daha Fazla Açık Kaynak Koda İhtiyacı Var?

Dünyamızda hayatımız boyunca görülmemiş büyüklükte zorluklarla karşı karşıyayız. Belki de açık kaynaklı yazılımın kalabalığın bilgeliği, bu sorunların çözümüne yardımcı olabilir.




Tarihte eşsiz ama bir o kadar karışık bir zaman içindeyiz.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BM) 6 Şubat'ta New York'ta konuşan BM Genel Sekreteri António Guterres, "Savaşlar devam ediyor. İklim krizi yanıyor. Aşırı zenginlik ve aşırı yoksulluk hüküm sürüyor." dedi. "Hayatımız boyunca hiç görmediğimiz zorlukların birleştiği bir çıkmazda 2023'e başladık."

Bu varoluşsal zorlukların arka planında, GitHub geliştirici politikası başkanı Mike Linksvayer, Ekim 2022 raporunda "açık kaynaklı yazılımın; hükümetler ve küresel politika toplulukları tarafından eşi benzeri görülmemiş bir ilgi çektiğini" yazdı.

Ancak çevremizde ne olursa olsun, ilerisi için umutlu kalmak bizim elimizde.

Teknoloji sektöründeki birçok insan ve özellikle geliştiriciler, dünyamız için daha iyi bir gelecek inşa etmek için tecrübelerini kullanmayı düşünüyorlar. Endüstrimizin açık kaynak kökleri, insanlığı ilk baştan bu noktaya götüren sorunları ayıklamada bir amaç mı hizmet ediyor?

COVID-19 bir öğrenme deneyimi oldu ve devam ediyor COVID-19 aşı eşitsizliği gibi kalıcı bir zorluk göz önüne alındığında, Omicon varyantının yükselmesine katkıda bulunan bu faktör dünya genelindeki insanları etkiledi - sadece daha yoksul ülkelerdeki insanları değil.

Sorun devam ediyor. Ocak 2023'te, düşük gelirli ülkelerdeki insanların yalnızca %24,6'sı en az bir aşı dozu almış durumda.

Bilim insanları, aşıya erişimi olmayan bölgelerdeki insanları aşılamak için açık kaynaklı yazılımların bir yolu olarak konuşuyorlar ve sürekli, ısrarlı ve kalıcı işbirliğinin gücünü gösteriyorlar. Ne olursa olsun, bilim topluluğu salgının ilk gününden itibaren insanlığın arkasında durdu.

"The New York Times" yazarları Matt Apuzzo ve David D. Kirkpatrick, Nisan 2020'de şöyle yazdı: "Politik liderler sınırlarını kaparken, bilim insanları, tarihte hiç olmadığı kadar farklı ülkelerden uzmanların aynı anda bir konuya ve böylesine bir aciliyetle odaklanarak küresel bir işbirliği yarattılar."aşlayın ...

Açık kaynak kodu son birkaç yıldır hükümetler ve özellikle kamu sektöründe giderek daha popüler hale geliyor. Bu değişim neden oluyor? Bunun birçok nedeni var. Öncelikle, hükümetlerin yürürlüğe koyduğu uygulamaların ve hizmetlerin artık çoğunlukla dijital olması nedeniyle, yazılımın güvenliği ve sürdürülebilirliği giderek önem kazanıyor. Ayrıca, açık kaynaklı yazılımın hükümetler için maddi açıdan daha uygun olması da bu değişimin arkasındaki başka bir neden.

Ancak son birkaç yılda hükümetlerin açık kaynak koduna olan ilgisi daha da arttı. Bunun nedeni, açık kaynak kodunun hükümetlerin karşılaştığı zorlukları çözmelerine yardımcı olabileceği gerçeğidir. Açık kaynak kodu, diğer geliştiricilerin kullanabileceği ve geliştirebileceği şekilde yayınlandığından, projelerde çok sayıda insanın bir araya gelmesini ve farklı beceri setlerine sahip olanların birlikte çalışmasını sağlar. Bu, proje için daha fazla kaynak ve daha fazla perspektif sağlar.

Bu, hükümetlerin halkın hayatını iyileştirmek için karmaşık problemleri çözmelerine yardımcı olmak için ihtiyaç duydukları bir şeydir. Örneğin, New York Belediyesi, Covid-19 pandemisindeki zorlukları çözmek için açık kaynaklı bir uygulama olan CovidWatcher'ı başlattı. Bu uygulama, halk sağlığı verilerini ve trendlerini izlemek için bir platform sağladı. Ayrıca, hükümetlerin diğer hükümetlerle işbirliği yapmasına yardımcı olabilir. Örneğin, Avustralya hükümeti, savunma ve güvenlik alanında açık kaynaklı yazılım kullanarak, NATO üyeleri ve müttefikleri arasında işbirliğini artırdı.

Ancak açık kaynaklı yazılım kullanmak, hükümetler için birçok zorluğu da beraberinde getirir. Örneğin, açık kaynaklı yazılım, siber saldırılara karşı daha savunmasız olabilir, çünkü kod herkesin erişimine açıktır. Ayrıca, açık kaynaklı yazılım, hükümetlerin telif hakkı gibi bazı yasal konularla karşılaşmalarına neden olabilir.

Siber güvenlik de dahil olmak üzere birçok alanda, açık kaynak kodunun kullanımı hızla artıyor. Bunu yapmak, hükümetlerin teknoloji açısından güncel kalmasına yardımcı olabilir ve vatandaşların güvenliğini sağlamaya yardımcı olabilir. Daha da önemlisi, açık kaynak kodlu yazılımlar genellikle daha güvenlidir çünkü birçok kişi tarafından gözden geçirilirler ve hatalar hızla tespit edilir.

Sonuç olarak, açık kaynak kodlu yazılım, hükümetlerin verimliliğini artırabilir, vatandaşların güvenliğini sağlayabilir ve hükümetlerin teknolojik değişime ayak uydurmasına yardımcı olabilir.

Orjinal yazı: https://stackoverflow.blog/2023/02/26/why-governments-need-open-source-more-than-ever/

Çeviren yahut İlham Alan: ChatGPT


Hükümetlerin Neden Her Zamankiden Daha Fazla Açık Kaynak Koda İhtiyacı Var?
Fatih Güneş March 8, 2023
Share this post
Tags
Archive
Sign in to leave a comment
Kuruluşunuzda İş Süreçleri Yönetimini Uygulama
Kuruluşunuzda İş Süreçleri Yönetimini Uygulama