Dspace7: Tam Otomatik ve Akıllı

Tam Otomatik ve Yapay Zeka Destekli Açık Erişim Sistemi

Tam Otomatik Açık Erişim Sistemi

Dspace7; İndeks sitelerinden (Pubmed, WOS, Scopus, vb.) doğrudan yayın üst verilerini çekebilecek alt yapıya sahiptir. Son yaptığımız Kastamonu Üniversitesi açık erişim projesinde, bu kaynaklardan üniversite akademisyenlerine ait makalelerin otomatik olarak her gece çekilmesini sağlıyoruz. Böylece kütüphanecilerin elle veri girişi yapmasına gerek kalmıyor.

Dspace7 de bulunmayan TrDizin entegrasyonunu da bu projede gerçekleştirdik. Böylece, Dspace sistemi 4 ana kaynaktan sürekli olarak güncelleniyor. 

Yapay Zeka Destekli Açık Erişim Sistemi

Bu ay yayınlanan ve yarattıkları etki bakımından dünya çapında tüm üniversiteleri sıralayan THE Impact Ratings 2023, değerleme puanlarının yarısını, Birleşmiş Milletlerin yayınladığı 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefine üniversitelerin yaptıkları katkılardan verdi. 

Kastamonu Üniversitesi Açık Erişim Sisteminde, OpenAI firmasının ChatGPT yapay zeka motorunu kullanarak makaleleri 17 SDG ile ilişkilendirdik. Normal şartlarda kişilerin manuel yapması gereken bu ilişkilendirmeyi yapay zekaya yaptırarak nitelikli bir sınıflandırmayı Açık Erişim sistemine eklemiş olduk. Yapay Zeka ile yapılabilecek birçok zenginleştirmenin ilk örneğini Kastamonu Üniversitesi projesinde uygulamanın gururunu yaşıyoruz.

Dspace7: Tam Otomatik ve Akıllı
Mehmet Demirel June 8, 2023
Share this post
Tags
Archive
Sign in to leave a comment
Postman Flows: yeni nesil yazılım geliştirme
Postman Flows: yeni nesil yazılım geliştirme