Altmetrik ve Geleneksel Metrik Çalışmaları Kitapların Etkisini Yakalamaya Çalışıyor

Araştırma, kitapların etkisini evrensel olarak ölçen tek bir ölçütün olmadığı sonucuna vardı

Bir PlumX müşterisi olan Mount Sinai'deki Icahn Tıp Fakültesi'nin Levy Kütüphanesi yakın zamanda Haziran ayında çevrimiçi olarak ve Eylül 2016'da Publishing Research Quarterly'de basılı olarak yayınlanan " Kitapların Etkisini Ölçmenin Karmaşıklığı " başlıklı bir makalenin dağılımına katıldı . Yazarlar ayrıca Levy Library Research Insider'da bununla ilgili bir blog yazısı da yazdılar.


Makale yazarları Gali Halevi, MLS, PhD, Barnaby Nicolas, MSIS ve Judit Bar-Ilan, PhD, kitapların çok çeşitli kitap türleri ve içerikleri ortamda bulunurken gösterilmesine yardımcı olabilir, bilimsel değerlendirme gösterilmesinin olup olmadığını belirlemek için yola çıktılar. Bu parçaların kopyaları ve altmetrik veriler dikkate alınmamıştır.


Kitap aşkı

Levy Kütüphanesi'nin yaptığı bir araştırma, bir koleksiyondaki kitapların miktarını ölçebilir mi? Yazarların cevabını belirlemek için geleneksel ve altmetrikleri kullanıyor.

Yazarlar 70.000'den fazla kitap analizi yaptı ve güvenilirliği için geleneksel ve altmetrik ölçümler de dahil olmak üzere çeşitli ölçümler toplandı. En yüksek alıntı, inceleme, okurluk, indirme, Twitter etkileşimi ve diğer göstergelere sahip kitapların incelenmesi alt ölçümlerini toplamak için PlumX Dashboard'ları kullandılar. Yazarlar, kitapların değerlendirilmesine çok yönlü bir yaklaşım getirmek için altmetriklerin kullanımıyla ilgili şu noktalara dikkat çekti:


Literatür okuyucu kitlesi (örn. Özet görünümleri, Makale PDF indirmeleri, Kütüphane Varlıkları)

Favorilere ekleme (alıntıları sosyal ve/veya işbirlikçi referanslara ekleme)

Popüler bahisçiler (Wikipedia, blog yazma, inceleme siteleri)

Sosyal medya (Twitter, Facebook beğeni ve paylaşımları)

Multimedya içerik paylaşım uygulamaları (YouTube veya SlideShare gibi multimedya profillerine yapılan tıklama sayısı)

Araştırma, kitapların evrensel olarak ölçüldüğü tek bir ölçütün görülmediği mevcuttu. Yazarlar şunu yazdı:


Sonuçlarımız kitapların her ölçümde farklı etkiler gösterdiğini, tür ve içeriğe göre farklılık gösterdiğini göstermektedir. Kitapların genel ölçümleri ölçen tek bir ölçü yok.


Ayrıca, analizimizin değişiklikleri, hem alıntılar hem de incelemeler gibi geleneksel metriklerin hem de sosyal medyadaki bahsetmeler, indirmeler, okumalar ve görüntülemeler gibi altmetriklerin kullanımı. PlumX gibi platformların kullanılması bu tür ölçümlerin yakalanmasına yardımcı olabilir.


Kitapların değiştirildiği zamanlarla ilgili sorularla boğuluyorsanız bu faydalı bir rehber olabilir. Çalışmanın önerilerinden biri, daha küçük, konu ve tür odaklı veri kümelerinin incelenmesi ve bunların çoğaltılması sağlanmaktadır.


Blog gönderisini veya makalenin tamamını okuyarak kitapların türlerine ve içeriklerine göre değişiklik gösterdikçe nasıl farklı etkiler sergilediklerini öğrenin. Not: Bu hikayenin bir ödeme duvarının arkasındadır.

https://plumanalytics.com/study-altmetrics-traditional-metrics-tries-capture-impact-books/


Altmetrik ve Geleneksel Metrik Çalışmaları Kitapların Etkisini Yakalamaya Çalışıyor
Mehmet Demirel January 14, 2024
Share this post
Tags
Archive
Sign in to leave a comment
PlumX ile Üniversitenizin Araştırma Metriklerini Yönlendirmesine Yardımcı Olun
PlumX, geleneksel makalelerden çok daha fazlasını, 67 farklı türde araştırma çıktısını izler. Bu, daha az geleneksel araştırma formları yayınlayabilecek beşeri bilimlere yardımcı olabilir.