Activiti

Java tabanlı, Açık kaynak kodlu bir BPM

Activiti, Java tabanlı, açık kaynak kodlu bir BPM yazılımıdır. Bildiğim kadarı ile sektörün en genç ve dikkati çeken yazılımı diyebilirim. Activiti, Mayıs 2011 de, Red Hat (Linux) şirketinde çalışan ve jBPM projesini yazmış iki önemli yazılımcı; Tom Baeyens ve Joram Barrez in, Alfresco firmasına geçerek, Alfresco sponsorluğunda başlattıkları yeni bir BPM projesidir. Temel amaç, java tabanlı her uygulamanın kendi içine kolayca monte edeceği, sağlam bir BPM yazılımı ortaya çıkarmaktı.

Elbette bu yazılımı entegre eden ilk sistemin de Alfresco Döküman Yönetimi Yazılımı olacağı açıktır.




Activiti 5.0 versiyonu ile yazılım dünyasına merhaba dedi. Şu anda en güncel versiyonu 5.8. Aylık periyotlar halinde versiyon yayınlanıyor. Activiti, 5 bileşenden oluşan bir ürün paketi:

Activiti Modeler: Web tabanlı, Süreç editörü.

Activiti Engine: Activiti’nin kalbi olarak tasarlanmış, süreçlerin yürütülmesini sağlayacak temel bileşen.

Activiti Explorer: Son kullanıcıların aktif olarak işlerini yürütecekleri web tabanlı uygulama.

Activiti Probe: BPM in yönetimini sağlayacağımız bir araç.

Activiti Cycle: BPM dünyasına yeni bir soluk getireceği iddia edilen, iş uygulayıcıları ile yazılımcılar arasında köprü oluşturacak bir araç.




Activiti, bence çok doğru bir strateji yürütüyor. Sektörde bağımsız bir ürün  olarak ortaya çıkıp, birçok BPM arasından sıyrılma mücadelesi yerine, lisans bağımsızlığını ve entegrasyona açıklığı ön plana çıkarıyor. Böylece birçok java tabanlı uygulama Activiti’yi kısa zamanda kendisine entegre edecek. Activiti de pazarda oturmuş uygulamaların içine yerleşerek yaygınlaşacak. Bu strateji meyvelerini vermeye başladı bile.


OpenBravo ERP yazın zamanda Activiti entegrasyonunu duyurmaya hazırlanıyor. BPM, Openbravo ERP içinde önemli bir eksikti. Şimdi Activiti bu eksikliği doldurmaya aday. Biz de Activiti’nin gelişimini dikkatle takip ediyoruz.






Activiti
Fatih Güneş 20 Ekim 2012
Bu gönderiyi paylaş
Arşivle
Giriş to leave a comment
ProcessMaker BPM Reportico Rapor Plugini
ProcessMaker için Reportico Rapor Plugin