İş süreçleri yönetimi yazilimi nedir?

iş süreçleri yönetimi yazılımları, BPM nedir, ne değildir?

İş süreçleri yönetimi yazılımı nedir, ne değildir?

 

İş Akışı ve İş Süreçleri Yönetimi Yazılımları nedir sorusuna cevap arayanlar doğru yerdesiniz! Bilişim Dünyasında Yazılımları sınıflandırmak kolay iş değil. Yazılım dünyasında hem kavramların oturması uzun zaman alıyor, hem de her gün yenilenen teknolojik arenada etki alanları birbirine giriyor ve gri alanlar oluşuyor. Bu yazımızda ERP, BPM, ECM gibi birbirine yakın yazılım alanlarına değineceğiz ve daha ziyade BPM’i (iş akış, iş süreçleri yönetimi yazılımları‘nı) diğerlerinden ayrıştırmaya çalışacağız.


 

iş süreçleri yönetimi yazılımları

 

BPM Nedir

BPM (Business Process Management) İş Süreçleri Yönetimi kavramına verilen genel isimlendirmedir. Bu sadece bir yazılımı değil, Süreç Yönetim Mühendisliği diye adlandırabileceğimiz; Analiz, Tasarım, Kod Geliştirme ve Proje Metodlarının uygulanmasını içeren geniş kapsamlı bir çalışmadır.


BPM Ne Değildir

BPM herşey değildir! Yapılan her işin bir süreç gerektirdiği ve dolayısıyla süreç çalışmasına konu olduğu yaklaşımı yanlıştır. Bu varsayım mantıksal olarak doğru gibi görünsede, mühendisliğin amacı doğru alanlara en doğru çözümlerin uygulanmasıdır. BPM Nedir isimli sitemizi ziyaret edebilirsiniz.


BPM’in Farkı Nedir

BPM’in farkı insan merkezli işlerde ve karar gerektiren durumlarda fayda sağlamasıdır. Örneğin birçok yöneticinin belirli aşamalarda müdahil olduğu bir iş aktivitesi büyük ihtimalle bir iş sürecidir. Bir başka örnek, yapılan birçok işin sonucunda patron girdilere bakarak bir karar verecek ise bu bir süreçtir. Süreç Yönetim Sistemleri, aşamalı işlerde, gerek sahada gerekse iş yerinde, işletme verilerinin toplanması için de sıklıkla kullanılır.


BPM’in Uygulama Alanları Nelerdir

Satınalma süreçleri ve İK süreçleri en yaygın uygulama alanlarıdır. Bunun sebebi bu iki iş aktivite alanında insan merkezli birçok kararın veriliyor olmasıdır.


ERP – BPM ayrışması

ERP ve BPM birbirine alternatif değil, birbirini tamamlayan iki sistemdir. Önemli olan bir iş problemini doğru araçla çözmektir. Verimlilik ancak böyle sağlanabilir. ERP’ler daha çok veri yoğun işlerde verimli iken BPM’ler süreç ve insan yoğun işlerde verimlidir.


BPM – ECM ayrışması

Kurumsal içerikler mutlaka kurum içinde bir yolculuk yaparlar. Bu da ECM ile BPM arasında bir gri alan oluşturur. Burada dikkat edilecek nokta, işletmenin diğer süreçleri ve bunlar ile doküman süreçlerinin etkileşimidir. Olay sadece dokümanın yolculuğu ise birçok ECM bunu güvenle sağlar. Ancak koşullu yönlendirmelerin olduğu, başka süreçlerin tetiklendiği, buna göre meta verilerin farklılaşması gibi ihtiyaçlar BPM gerekliliğini ortaya koyacaktır.


Sonuç

ERP, BPM ve ECM kavramlarının en tazesinin hayatımıza girişinin üzerinden 10 yıldan fazla süre geçti. Buna rağmen kavramların netleşmesi ve ayrışması konusunda halen kafa karışıklığı devam etmektedir. Bu da verimsiz yatırımlar, projeler doğurmaktadır. Herbir iş alanında derinlemesine bilgi ve tecrübe sonuç ve elde edilecek faydalar göz önüne alındığında mutlak gereklidir. BPM iş süreçleri yönetimi yazılımları nedir, ne değildir başlıklı yazımız şimdilik bu kadar, umarız diğer yazılarımızı da okursunuz.


BPM workflow iş süreçleri yönetimi yazılım program Business Process Management

İş süreçleri yönetimi yazilimi nedir?
Fatih Güneş 11 Aralık 2014
Bu gönderiyi paylaş
Etiketler
Arşivle
Giriş to leave a comment
Unilever İran’da Openbravo ile Mobil Depo Yönetimi
Unilever Iran ve Selensoft dünya çapında öncü bir projeye birlikte imza attı!